Oua de Paste vopsite natural

De-a lungul timpului am incercat multiple retete pentru a vopsi oualele de Paste natural fara a folosi coloranti. Nu au iesit insa intotdeauna si de fiecare data sfarseam prin a arunca un pliculet de colorant rosu alimentar in oala cu vopsea.

Acum m-am pregatit din timp, am testat si retestat, si voi avea oua inrosite natural fara a mai trisa cu un pic de colorant. Am incercat diverse variante si pentru galben, albastru insa nu am obtinut rezultatele dorite, culorile au fost foarte pale, unele pareau chiar nevopsite.

Oua vopsite natural cu foi de ceapa si sfecla rosie
Oua vopsite natural: cele maronii sunt vopsite cu foi de ceapa rosie/galbena iar cele rozalii/rosii sunt vopsite cu sfecla rosie
Oua vopsite natural cu foi de ceapa, sfecla rosie
Oua vopsite natural

Pentru culoarea rosie folosesc foi de ceapa rosie pe care le coc un pic in cuptor, le las la inmuiat in apa de seara si apoi fierb combinatia pret de o ora. Foile de ceapa le adun din timp, de obicei incepand cu luna martie stiu ca este momentul sa am ceapa rosie in casa. Cu cat mai multe foi cu atat culoarea rosie iese mai intensa.

Metoda de preparare este urmatoarea: Foile de ceapa le pun in cuptor si le las aproximativ 10 minute in cuptorul bine incins, apoi intr-o cratita de 5 litri pun apa cat sa acopere foile, aproximativ 2-3 litri, un pic de otet, si las combinatia la inmuiat peste noapte. Apoi se fierbe combinatia aproximativ o ora pana se obtine culoarea dorita. Se strecoara fiertura intr-o noua cratita, se lasa la racit, apoi se fierb oualele in aceasta apa. Pentru culorile naturale este necesara fierberea oualelor in aceasta apa, nu este suficient sa fie lasate in culoare asa cum se intampla la cele artificiale. Rosul obtinut nu este chiar rosul obtinut din colorant, este un visiniu inchis, uneori chiar un rosu-maroniu.Depinde foarte mult de culoarea cojii oului. Oualele cu o coaja alba vor fi colorate intr-un maro deschis, oualele cu o coaja roz-maro vor fi colorate mai intens. Se intampla uneori sa apara si cate un ou incapatanat in peisaj ce nu se vrea colorat in veci. De obicei acela sfarseste in drob 🙂 🙂 :). Aviz amatorilor culoarea obtinuta din foi de ceapa nu va fi acel rosu intens obtinut din colorantii artificiali. Spun asta pentru a nu fi dezamagiti. Been there, done that.

Pentru a obtinute o culoare mai rozalie folosesc metoda combinata cu foi de ceapa galbena/rosie si sfecla rosie. Fierb foile de ceapa cu sfecla rosie taiata cubulete, strecor, las sa se raceasca si apoi fierb oualele in aceasta combinatie. Am incercat si doar cu sfecla insa culoarea obtinuta este de un roz pal. Cumva fiarta impreuna cu foile de ceapa capata o culoare mai intensa si se fixeaza mai bine pe ou. Folosesc 4 sfecle mari pe care le tai cubulete si le pun la fiert cu apa cat sa le acopere. Nu foarte multa apa pentru ca vreau sa obtin o culoare cat mai concentrata. Se mai poate folosi si sucul sfeclei, direct fara fierbere, pentru a colora oualele fierte deja, coloreaza frumos insa devine usor lipicios.

Pentru oua cu modele folosesc traditionala metoda cu frunze lipite pe oua si metoda oua marmorate. Pentru oualele cu model lipesc frunza de oul nefiert si il pun intr-un ciorap pentru a sta strans frunza si a iesi modelul perfect.

Pentru oualele marmorate folosesc foi de ceapa rosie, galbena, iarba si frunze de rostopasca. Foile de ceapa le bag la cuptor cateva minute si apoi le fac bucatele micute. Frunzele de rostopasca si iarba le toc marunt le amestec cu foile de ceapa si obtin un amestec ce va imbraca oul, ou ce va sta si el tot intr-o bucata de ciorap. Apoi se fierb si aceste oua impreuna cu celelalta in fiertura de ceapa. Ies frumos colorate, o combinatie de rosu, alb si galben de la frunzele de rostopasca.

Dresurile in prim plan 🙂

Pentru culoarea albastra am incercat varianta cu varza rosie insa a iesit un albastru pal si nu am rezistat tentatiei de a adauga un pic de colorant albastru.

Pentru culoarea galbena am testat cu morcov , coaja de portocala, turmeric si sofran. Au iesit galbene insa mirosul de turmeric nu m-a convins sa folosesc metoda „pe scara larga”.

Intre timp am mai descoperit o noua metoda de inrosire si anume cu coaja si samburi de avocado. Inca nu am testat-o recunosc. Va avea ” go live-ul” chiar de Paste deci ar fi bine sa functioneze 🙂 . Update: nu a functionat de nicio culoare. Chiar a lasat o pelicula grasa pe oua foarte greu de indepartat.

Oua inrosite cu foi de ceapa rosie
Oua de Paste marmorate si cu model frunza
Oua vopsite natural cu foi de ceapa. Exceptie oul albastru ce a primit o doza buna de E-uri 🙂
Reclame

Un gând despre „Oua de Paste vopsite natural

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s